Homepage - Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Ga naar de inhoud
Zingen is twee keer bidden
Mijn naam is Aat Vogelaar (77 jaar). Muziek speelt een belangrijke rol in mijn leven. Zo zing ik al ruim 50 jaar als tenor in een koor en op dit moment alweer vele jaren  bij het koninklijk concertkoor Hosanna uit Bunschoten-Spakenburg evenals bij het vesperkoor Bunschoten-Spakenburg.  Ook speel ik voor mijn eigen plezier orgel.

Ik weet dat het thuis instuderen van nieuwe muziek aan de hand van de partituur soms lastig kan zijn. Vooral voor mensen die zelf geen muziekinstrument bespelen of die moeite hebben met het lezen van het notenschrift.
Om deze redenen heb ik besloten om op deze site oefenbestanden te maken van bekende koorwerken die vaak worden uitgevoerd.
Soms word ik door een koor benaderd om van een bepaald koorwerk oefenbestanden te maken.
Of ik zo’n verzoek inwillig hangt sterk af van de mogelijkheden die ik zelf zie en aan de tijd die ik denk nodig te hebben om de oefenbestanden te maken.
 
Klikt u op “oefenbestanden” en vervolgens op “Listen” van het door u gekozen koorwerk dan wordt de betreffende pagina geopend met de verschillende delen van het koorwerk. Vaak bevat een koorwerk zoveel delen dat hiervoor meerdere pagina’s gebruikt worden. Naast ieder deel is een audio- of video opname te zien, dat u kunt gebruiken om te testen in hoeverre u uw partij al onder de knle heeft.
Klikt u op het koorwerk dan kunt u wat informatie vinden over het stuk en/of de componist.
Door op sopraan, alt, tenor, bas of S/A/T/B te klikken wordt een muziekspeler geopend waarmee u de aangeklikte zangstem kunt afspelen.
De oefenbestanden zijn mp3 bestanden en kunnen voor eigen gebruik door iedereen worden gedownload naar de eigen computer, laptop of tablet en mogen ook met anderen gedeeld worden. Ik heb getracht de oefenpartijen wat betreft de uitvoering  zo  te maken dat zij zo echt mogelijk klinken.
Het nadeel van de muziekspeler die door jouw gebruikte browser wordt geopend is dat je niet het tempo van de muziek kunt wijzigen waardoor snellere passages soms wat lastiger te volgen zijn.
Hoe je dit kunt oplossen met windows media player wordt HIER uitgelegd.
 
Enige tijd geleden maakte ik kennis met de website www.coria.nl
De maker van deze site heeft een online muziekspeler ontwikkeld die het mogelijk maakt om musicXML en Noteworthy composer bestanden zodanig te “vertalen” dat zij online afspeelbaar worden. Het grote voordeel van deze online muziekspeler is dat het tempo wel te wijzigen is door een schuifje naar links (langzamer) of naar rechts (sneller)te verplaatsen.
Aangezien ik bij het maken van elk mp3 bestand ook al de beschikking had over een musicXLM bestand, heb ik besloten ook een “Coria” oefenbestand toe te voegen aan de mp3 bestanden.
Veel van de “Coria” bestanden heb ik voorzien van tekst.
Bij het oefenen heeft u in dat geval ook geen partituur meer nodig omdat de tekst te lezen is en de noten te horen zijn.
Hoe het afspelen van “Coria” bestanden werkt en welke mogelijkheden deze online muziekspeler nog meer heeft kunt u HIER vinden.
 
Mocht u onverhoopt fouten tegenkomen in de oefenbestanden dan stel ik het op prijs als u dit via het contactformulier meldt.


BENT U GEÏNTERESSEERD,
HOUD DAN DE WEBSITE IN DE GATEN WANT REGELMATIG WORDEN HIEROP NIEUWE OEFENBESTANDEN GEPLAATST!
 
 

Terug naar de inhoud