Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Psalm 115, “Nicht unserem Namen, Herr” opus 31
Chamber Choir of Europe,
Württembergische Philhamonie Reutlingen & Nicol Matt
Oefennummers:
Psalm 115
Bladmuziek:
Psalm 115
Psalm 115, “Nicht unserem Namen, Herr” opus 31,  is een hele vroege zetting voor koor, solisten en orkest, uit 1830, toen Mendelssohn op reis was door Italië en geïnspireerd was door de schilderijen van Rafael  en Titiaan. Waarschijnlijk was de oorspronkelijke versie op de Latijnse tekst Non nobis Domine , wat beter in overeenstemming is met de muziek, die gedragen, soepel en vaak teder klinkt, je zou het “bel canto” kunnen noemen, hoewel er geen zangtechnische hoogstandjes vereist zijn. Het is gewoon mooie muziek.
Psalm teksten inspireerden Mendelssohn gedurede zijn gehele scheppende periode, en hij liet naast a-cappella liederen en de hymne “Hör mein Bitten” ook vijf grote psalm cantates na":

"Wie der Hirsch schreit" (Psalm 42)
"Kommt, lasst uns anbeten" (Psalm 95)
"Singet dem Herrn ein neues Lied" (Psalm 98)
"Da Israel aus Ägypten zog" (Psalm 114)
"Non nobis" respectievelijk "nicht unserm Namen, Herr" (Psalm 115)

Mendelssohn wordt vaak met Mozart vergeleken. Beiden waren wonderkinderen, beiden hadden een getalenteerde zus en beiden stierven jong. Mendelssohn, zoon uit een tot het christendom bekeerd welgesteld joods gezin, bleek al zeer jong een muzikaal fenomeen dat ook nog kon dichten en schilderen. Als componist keek Mendelssohn meer achterom dan vooruit: zijn grote voorbeelden waren Bach, Händel en Mozart. Het was Mendelssohn die Bach weer uit de vergetelheid haalde en de eerste zet gaf aan de Bachrevival die sindsdien nog steeds voortduurt. Een eeuw na de première voerde Mendelssohn namelijk Bachs Mattheüspassie voor het eerst weer uit. Dat was in 1829.  Hoewel hem in zijn muzikale carrière alles voor de wind ging, maakte zijn zwakke gestel hem emotioneel kwetsbaar. De dood van zijn lievelingszus Fanny werd hem fataal: Mendelssohn stierf in hetzelfde jaar, 38 jaar oud.

    Terug naar de inhoud