Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Missa Brevis in F, kv 192.
Indiana University Conductor's Chorus
Jacobs School of Music
MM Conducting Recital
Conductor: Daan Bee Kim
November 11, 2017
Mozart schreef deze Messe F-Dur KV 192 in de zomer van 1774 voor de bedevaartskerk Maria Plain in Salzburg. De familie Mozart kwam vaak in deze kerk die wordt beschouwd als traditioneel heiligdom van de stad en deze kerk is niet alleen vanuit historisch en cultureel oogpunt interessant, men heeft er ook een prachtig uitzicht over de stad Salzburg. De legende van dit bedevaartsoord draait rond het miraculeuze beeld van Maria met het Kind, dat nu het hoogaltaar siert. Dit beeld was tijdens de dertigjarige oorlog gespaard geble­ven tijdens een brand in de stad Regen in Niederbayern. Nadat het beeld overgebracht was naar Salzburg begon in 1652 aartsbisschop Guidobald Thun met de bouw van een kapel en twintig jaar later werd de kerk gebouwd.
 
Mozart voltooide de Kleine Credomesse op 24juni 1774 en net als de Missa brevis in D, KV 194 e, die hij in dezelfde periode compo­neerde, schreef hij ze in een meer uitgesproken neiging tot contra­ puntisch schrijven. Mozart probeerde traditionele polyfone technieken te verbinden met een moderne muzikale taal. Dit komt vooral tot uiting in het Gloria en het Credo. Het koor in deze mis wordt alleen door strijkers begeleid en de functie van de vier solisten, is bijna terug te brengen tot inter-mezzi, begeleid door een klein ensemble. Het lijkt er op dat Mozart de formele beperkingen die hem werden opgelegd, beschouwde als een creatieve taak om tot interessante resultaten  te komen.

De Missa Brevis in F KV 192 wordt ook wel de "kleine Credo mis" genoemd. De naam “ Credo mis” is afgeleid van de lange zetting van het Credo, waarbij het woord "Credo" herhaaldelijk wordt gezongen in een motief van twee noten. Het sluit dan ook aan bij een traditie van zogenaamde "Credo-missen”.  
Terug naar de inhoud