Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Franz Schubert - Messe C-Dur
NATIONAL CHAMBER CHOIR OF ARMENIA
Art director R. Mlkeyan
NATIONAL CHAMBER ORCHESTRA OF ARMENIA
Art director V. Martirosyan
soprano M. Galoyan
mezzo-soprano N. Ananikyan
tenor A. Stepanyan
bass A. Kuzikyan
organ T. Voskanyan
conductor R. Mlkeyan
Oefennummers.
Bladmuziek:
Mis nr. 4 in C majeur, D 452, is een mis gecomponeerd door Franz Schubert in 1816. Het was oorspronkelijk geschreven voor sopraan, alt, tenor en bas, SATB koor, viool I en II en basso continuo (cello, dubbel  bas en orgel).  Het is geclassificeerd als een missa solemnis.
 
De mis werd gecomponeerd in juni-juli 1816. Mogelijk was de eerste uitvoering in de late zomer of vroege herfst van hetzelfde jaar in de Lichtental Church. Net als in zijn vorige missen werden de sopraansolo's geschreven met de stem van Therese Grob in gedachten.
 
De invloed van Mozart is duidelijk merkbaar in het werk van Schubert, met name in de oorspronkelijke gereduceerde orkestratie (het Salzburger Kirchentrio) en in de “lichtheid” van het stuk. Schubert's hedendaagse dagboekaantekeningen bevestigen zijn interesse in de missae breves van Mozart, samen met de muziek van Michael Haydn, een andere componist uit Salzburg.
 
Schubert bracht aanzienlijke wijzigingen aan in de mis voor latere uitvoeringen.  Hij voegde delen toe voor 2 hobo's of klarinetten, 2 trompetten en pauken, allemaal ad libitum, voor een optreden in 1825 in St. Ulrich in Wenen.  Hij reviseerde de mis in 1828, zeven weken voor zijn dood, met een puur koorstuk van het Benedictus (D. 961) ter vervanging van de eerdere sopraan solo.  Het is waarschijnlijk dat dit gedaan is voor het geval er voor een  uitvoering niet een solist van Grob's kaliber beschikbaar was.
 
Schubert verkocht mis nr. 4 en enkele kortere kerkelijke werken aan Anton Diabelli voor publicatie in 1825.  Het was de enige mis die werd gepubliceerd tijdens het leven van de componist.  Schubert droeg de publicatie op aan Michael Holzer, de organist en koorleider in de Lichtental-kerk.
Terug naar de inhoud