Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Gloria in D groot (RV 589) (Antonio Vivaldi)
Gloria, RV 589 Antonio Vivaldi  (1678-1741)
University of North Texas: Collegium Singers & Baroque Orchestra
Richard Sparks, conductor
Recorded live December 2, 2011 Winspear Hall, University of North Texas,
Denton TX Student soloists:
Julianna Emanski, Kathryn Supina, Tess Mattingly, Alyssa Narum, Fabiana Gonzalez.
Andreas Stoltzfus, trumpet  •  Maryanna Bryant, oboe
Oefennummers.
Bladmuziek:
Biografie:
Antonio Lucio Vivaldi werd geboren in Venetië, mogelijk tijdens een aardbeving. Zijn vader, die kapper en violist was, hielp hem met zijn carrière in de muziek en meldde hem aan bij de Cappella di San Marco, waar vader Vivaldi zelf een vooraanstaand violist was.
In 1703 werd Vivaldi priester. Hij kreeg al snel de bijnaam Il Prete Rosso ("de rode priester"), vermoedelijk vanwege zijn rode haar. Vanaf 1704 hoefde hij niet meer deel te nemen aan de heilige mis in verband met zijn slechte gezondheid: hij leed aan astma. Maar volgens sommigen mocht hij de mis niet meer opdragen omdat, als hij inspiratie kreeg voor een nieuw muziekstuk, hij dat gewoon ging opschrijven tijdens de mis. Vivaldi werd violist in een meisjesweeshuis in Venetië, het Pio Ospedale della Pietà. De musicerende wezen stegen snel in aanzien, ook in het buitenland. Omdat meisjes eigenlijk geen muziek mochten spelen, gaven zij concerten van achter een doek. Voor hen schreef Vivaldi de meeste van zijn concerten, cantates en gewijde muziek.
In 1705 werd de eerste verzameling (raccolta) van zijn werk gepubliceerd en er zouden er nog vele volgen. Als hij niet op een van zijn vele reizen was, vervulde Vivaldi verschillende taken in het weeshuis. In 1713 kreeg hij de verantwoordelijkheid voor alle muzikale activiteiten in het instituut. Hij overleed in 1741 op 63-jarige leeftijd.
Werken:
Weinig bekend is het feit dat het grootste deel van zijn werk in de eerste helft van de twintigste eeuw werd herontdekt, maar pas in de tweede helft uitgegeven. Tijdens zijn leven werden er al verschillende werken gepubliceerd. Zij kregen allen een opusnummer (van opus 1 tot opus 13). In de 20ste eeuw werden er verschillende pogingen ondernomen om een volledige catalogus van zijn werk op te stellen. De volledigste catalogus is die van Peter Ryom, genaamd de Ryom-Verzeichnis, gepubliceerd in 1973. De afkorting RV met nummer wordt meestal gebruikt om een werk te identificeren.
RV 589
Antonio Vivaldi schreef tenminste 3 zettingen van de hymne Gloria in excelsis Deo, waarvan de woorden waarschijnlijk dateren uit de vierde eeuw en dat een integraal deel is van de gewone mis. Twee overleefden: RV 588 en RV 589. Een derde, RV 590 wordt alleeen genoemd in de Kreuzherren catalogus en wordt als verloren beschouwd.. De RV 589 Gloria is een bekend en populair stuk van Vivaldi's sacrale werken. Het werd waarschijnlijk  in dezelfde periode geschreven als de RV 588, mogelijk in 1715.
Terug naar de inhoud