Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Laudate (Knut Nystedt)
"Laudate" by Knut Nystedt.
Sung by the Ayala Vocal Ensemble under the direction of Mr. Aaron Rodriguez on April 13, 2009 in Lima, Peru.
Oefennummer.
Bladmuziek:
Knut Nystedt (Oslo, 3 september 1915 – aldaar, 8 december 2014) was een Noors componist, dirigent en organist.

Levensloop
Nystedt studeerde in de jaren dertig bij Arild Sandvold orgel, bij Bjarne Brustad compositie en bij Ølvin Fjelstad orkestdirectie. Na de Tweede Wereldoorlog studeerde hij verder bij Aaron Copland compositie en bij Ernest White orgel. Van 1946 tot 1982 was hij organist aan de Thorshovkerk te Oslo en van 1964 tot 1985 professor voor koordirectie aan de Universiteit van Oslo. Van 1950 tot 1990 was hij eveneens dirigent van het vocaalensemble Det norske solistkor en van 1964 tot 1985 van de Schola Cantorum van de Universiteit van Oslo.
Met Det norske solistkor reisde hij niet uitsluitend in Noorwegen maar ook in Duitsland, Frankrijk en drie keer naar de Verenigde Staten van Amerika. Een bezoek aan Japan, Zuid-Korea, Hongkong en Thailand in 1978 werd gevolgd door concerten in China (1982) en Israël (1984 en 1988).

Stijl[
Als componist heeft hij een centrale positie gedurende een lange periode van zich snel veranderende muzikale stromingen. Met zijn artistieke vakkennis had hij de merkwaardige vakbekwaamheid essentiële nieuwe ontwikkelingen voor zich toe te passen. Zijn persoonlijke stijl is kleurrijk en tegelijkertijd zeer genuanceerd. Indrukwekkend is zijn belijdenis tot de oervorm van de kunstzang, maar zijn wortels liggen in het gregoriaans. Zijn werken werden over de hele wereld uitgevoerd.

Prijzen en onderscheidingen
De werken werden nationale en internationale prijzen en onderscheidingen toegekend. De Noorse koning heeft hem in 1966 voor zijn bijdragen aan de Noorse muziek tot Ridder in de Orde van Sint-Olaf benoemd. In 1975 werd hem door het Augsburg College de Distinguished Service Citation toegekend voor zijn invloed op de koorcomposities in de Verenigde Staten van Amerika. In 1980 werd hij onderscheiden door het Norwegian Arts Council. Zijn compositie De Profundis werd in 1991 als Best work of the year in alle categorieën van de Vereniging van de Noorse componisten onderscheiden. De Mendoza University in Argentinië heeft hem in 1991 tot ereprofessor benoemd.
Hij schreef kerkmuziek en werken voor orgel, orkest, koor en liederen, symfonieën en andere orkestwerken, kamermuziek en toneelwerken.
Nystedt was tot op hoge leeftijd nog actief, hij overleed op 99-jarige leeftijd.

Terug naar de inhoud