Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Fantasia on Christmas arols (Vaughan Williams (Ralph)
London Symphony Chorus and the London Symphony Orchestra conducted by Richard Hickox perform Vaughan Williams' "Fantasia On Christmas Carols."
Toelichting

Ralph Vaughan Williams (1872-1958)
 
Ralph Vaughan Williams werd geboren als zoon van een geestelijke op 12 oktober 1872. Zijn vader overleed reeds in 1875. Hij groeide op in Leith Hill Place (Surrey), waar hij van een tante zijn eerste muziekles kreeg. Vanaf 1890 studeerde hij aan de Royal Academy of Music in Londen. Daarna vervolgde hij zijn studies van 1892 tot 1895 aan het Trinity College van de Universiteit van Cambridge en in 1896 opnieuw in Londen, waar hij bevriend raakte met Gustav Holst. Verder studeerde hij 1897 bij Max Bruch in Berlijn. In 1908 was hij de laatste leerling van Maurice Ravel.
In 1897 trouwde Vaughan Williams met Adeline Fisher. Van 1896 tot 1899 werkte hij in Londen als organist. In 1903 begon hij met het verzamelen en publiceren van een collectie Britse liederen. Verder ontwikkelde hij een liefde voor de Britse muziek van de Renaissance. Samen beïnvloedden zij zijn compositiestijl. In 1905 werd hij muzikaal leider van het Leith Hill Musical Festival (tot 1953), in 1906 publiceerde hij een nieuw Kerkzangboek, The English Hymnal. In 1910 publiceerde hij zijn eerste grote werk, A Sea Symphony, een symfonie, maar feitelijk een grote cantate voor soli, koor en orkest.
In hetzelfde jaar werd ook zijn Fantasia on a Theme by Thomas Tallis gepubliceerd. In 1913 volgde de tweede symfonie A London Symphony. In de Eerste Wereldoorlog diende hij vrijwillig bij de medische troepen in Frankrijk. Deze jaren lieten een diepe indruk bij hem na en beïnvloedden vooral zijn derde symfonie, de Pastoral Symphony voor sopraan en orkest. In 1919 werd hij docent voor compositie aan het Royal College of Music in Londen (tot 1938).
Hij dirigeerde ook de uitvoeringen van zijn eigen werken. Zijn werken werden onderscheiden met talrijke prijzen. Zijn ballet Job uit 1930 naar het bijbelse verhaal van Job, de vierde symfonie (1935) alsook de na de Tweede Wereldoorlog gecomponeerde vijfde en zesde symfonie maakten hem heel bekend.
In Engeland en daarbuiten werd hij ook bekend door zijn muziek voor harmonieorkest of militaire kapel. Heel populair is zijn Fantasie op het Renaissance
lied Greensleeves voor strijkorkest. Voor de troonsbestijging van Koningin Elizabeth II schreef hij een arrangement van het koraal All people that on earth do dwell. Met zijn opera's had hij niet zoveel succes en ook zijn oratorische opera The Pilgrim's Progress naar John Bunyan, waaraan hij meer dan veertig jaar gewerkt had, heeft hem weinig succes gebracht. Hij overleed in zijn slaap op 26 augustus 1958.

Fantasia on Christmas Carols
 
Fantasia on Christmas Carols is een werk uit 1912 voor bariton, koor en orkest van de Engelse componist Ralph Vaughan Williams.
Het werd voor het eerst uitgevoerd op 12 september 1912 op het Three Choirs Festival in de kathedraal van Hereford;  het werd gedirigeerd door de componist met de bariton Campbell McInnes. Het eendelige werk van ongeveer twaalf minuten bestaat uit de Engelse volksliederen "The truth sent from above", "Come all you worthy gentlemen" en de Sussex Carol ("On Christmas night all Christians sing"), alle volksliederen verzameld in  Zuid-Engeland door Vaughan Williams en zijn vriend Cecil Sharp een paar jaar eerder. Deze worden afgewisseld met korte orkestcitaten uit andere kerstliederen, zoals The First Nowell.  Het vroege werk blijft populair bij koorverenigingen en wordt soms gecombineerd met zijn langere kerstwerk Hodie uit 1954.
Terug naar de inhoud