Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Johann Christoph Bach
Der Mensch, vom Weibe geboren

Vox Luminis · Lionel Meunier
Johann Christoph Bach (Arnstadt, 8 december 1642 - Eisenach, 31 maart 1703) was de zoon van Heinrich Bach en de broer van Johann Michael Bach en verre bloedverwand van Johann Sebastiaan Bach. Hij is met Johann Sebastian Bach, Johann Christian Bach en Carl Philipp Emanuel Bach een van de beroemdste componisten uit de componistenfamilie Bach.
Hij was organist in Arnstadt, Eisenach en Ohrdruf. Een van zijn bekendste werken is de kantate "Meine Freundin du bist schön", gebaseerd op het Hooglied. Dit werk en diverse andere werken van de Bachfamilie zijn opgenomen in het "Altbachische Archiv", een verzameling die Johann Sebastian Bach samengesteld heeft. Dit archief is in 1999 herontdekt, nadat het jarenlang achter het IJzeren Gordijn verloren was gewaand.

Der Mensch, vom Weibe geboren
Dit vijfstemmige motet bestaat uit twee delen: een, als "motet" aangeduid eerste deel op een prozatekst uit het oud-testamentische boek Job (Job 14:1) en een als "Aria" omschreven reeks van vijf muzikaal identieke koraalcoupletten. Zo'n tweedelige structuur heeft bijv. ook Sebastian Bachs Komm, Jesu, komm (BWV 229)
 
De herkomst van het koraal is onduidelijk; de tekst lijkt op die van  het bekende Ach wie flüchtig, ach wie nichtig van Michael Franck (1652) dat Sebastian gebruikt in zijn cantate 26 of Johann Bach in zijn motet Unser Leben ist ein Schatten maar tekst en melodie verschillen daarvan.  Elk couplet eindigt  met de woorden Kaum, wenn er etc.: als een refrein of een bezwerende litanie.
 
Het eerste deel biedt diverse muzikale tekstillustraties: de sopranen karakteriseren de Unruhe met reeksen zestiende noten, korte fragmenten de vluchtige schaduw, herhalingen het onherroepelijk vallen van de bloemblaadjes.

bron: Eduard van Hengel
Terug naar de inhoud