Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Requiem (John Rutter)
Requiem van John Rutter
Rivertree Singers
Solisten: Heather Huron, Nikki Eoute
Dirigent:Warren Cook
Warren Cook en Rivertree Singers presenteerden de tweede Rivertree Singers & Friends, een koorfestival en concert in Greenville, SC.
120 extra zangers uit 11 staten traden toe tot de 42-stemmige Rivertree Singers en orkest voor een prachtige uitvoering van het geliefde Requiem van John Rutter.
De voorstelling was opgedragen aan de congregatie en geliefden die waren getroffen door de tragische moorden in Charleston, SC op 17 juni 2015.
Oefennummers:
John Rutter (Londen, 24 september 1945) is een Brits componist, organist en koordirigent. Hij schrijft hoofdzakelijk composities voor koren.
Hij ging in Londen samen met de componist John Tavener naar de Highgate School. Nadien ging hij muziek studeren aan Clare College, Cambridge. Aldaar dirigeerde hij van 1975 tot 1979 het collegekoor en was in die functie ook organist. In 1981 richtte hij de Cambridge Singers op, dat hij spoedig tot een van Engelands beste kamerkoren maakte. Rutter is verder bekend door zijn medewerking aan muziekuitgaven zoals Carols for Choirs (in samenwerking met David Willcocks) en Oxford Choral Classics. Ook richtte hij een eigen platenlabel op, Collegium Records.
Hoewel hij niet religieus is schrijft Rutter voornamelijk kerkmuziek, maar hij heeft ook muziek bij vertellingen gecomponeerd (muzikale fabels). Hij heeft zowel meer klassieke werken geschreven, zoals een Gloria, een Magnificat en een Requiem als werken voor de Anglicaanse liturgie, waaronder vooral anthems en een aantal carols. Zijn stijl is eclectisch: hij gebruikt invloeden uit de Engelse, Franse en Duitse koortradities, met enige sporen van popmuziek en jazz. Dit laatste blijkt vooral uit zijn gebruik van asyncopische ritmes. Het heeft hem de kritiek opgeleverd dat zijn composities te simplistisch en te traditioneel zouden zijn. Rutter heeft inderdaad bijvoorbeeld Engelse traditionals als The keel row en The willow tree gearrangeerd, maar hij voerde ook als een van de eerste dirigenten de oorspronkelijke versie voor kleine bezetting uit van Gabriel Fauré's Requiem.


Het Requiem van John Rutter  wordt beschouwd als zijn grootste bijdrage aan de wereld van serieuze koormuziek.  
Het Requiem werd geschreven in 1985 en opgedragen aan de nagedachtenis van zijn vader, die het jaar ervoor was overleden.  
Deze begaafde componist die ons zoveel uitzonderlijk koormateriaal heeft gegeven, toont opnieuw zijn uitstekende vaardigheid en virtuositeit bij het creëren van dit monumentale werk, dat wordt beschouwd als zijn mooiste en prachtige compositie.
In zijn werken combineert Rutter elementen uit verschillende muzieksoorten, van Gregoriaans tot jazz, van klassiek tot pop. Soms klinkt een lied als een ballad of lijkt het op filmmuziek. Men betitelt zijn stijl wel als Eclectisch.
Rutters requiem is niet gecomponeerd in de trant van een groot opgezet requiem zoals van Berlioz of Verdi, eerder is het een ingetogen versie zoals dat van Fauré of Duruflé. Heer, geef hun eeuwige rust. Zo begint de mis die in de katholieke eredienst wordt opgedragen voor de doden. Ook Rutters requiem begint met deze tekst. In zijn requiem heeft hij de rooms-katholieke mis als basis genomen. Wel zijn er delen weggelaten en is er eigen werk toegevoegd.
Terug naar de inhoud