Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Early One Morning (The Choir of New College, Oxford)
Early one Morning - Folksongs from the British Isles)
Artiest:Edward Higginbottom
Toelichting.

"Early One Morning " ( Roud V9617) is een Engels volkslied waarvan de tekst voor het eerst werd gevonden in publicaties al in 1787. Een breed balladblad in de Bodleian Library , Oxford, gedateerd tussen 1828 en 1829 [2] heeft de titel "The Lamenting Maid" en verwijst naar de minnaar die vertrekt om zeeman te worden.
De nu bekende melodie werd voor het eerst gedrukt door William Chappell in zijn publicatie National English Airs c.1855-1859.  De melodie is mogelijk afgeleid van een eerder nummer "The Forsaken Lover". Chappell schreef in zijn latere Popular Music of the Olden Time :
Als ik drie van de meest populaire liedjes onder de dienstmaagden van de huidige generatie zou moeten noemen, zou ik uit eigen ervaring zeggen dat ze Cupido's tuin zijn , ik zaaide de zaden van liefde , en op een vroege ochtend . Ik heb ' s ochtends vroeg horen zingen door bedienden die uit Leeds , uit Hereford en uit Devonshire kwamen , en door anderen uit delen dichter bij Londen. Het deuntje... was, geloof ik, voor het eerst gedrukt in mijn verzameling... uit een van de penny song-books die door Ritson zijn verzameld, en het is merkwaardig dat bijna geen twee exemplaren het eens zijn buiten de tweede regel, hoewel het onderwerp altijd is hetzelfde - de klacht van een jonkvrouw voor het verlies van haar minnaar.
Dit deuntje werd ook gebruikt als het openings- en slotthema van het geliefde korte Canadese kinderprogramma The Friendly Giant(1958-1985).
Terug naar de inhoud