Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Drie Schuintamboers (arr.Jetse Bremer) - Kleinkoor Caprice
Toelichting.

Het woord "schuin" in schuintamboers is een verbastering van het Franse woord "jeune"(=jonge)

Het lied ´Drie Schuintamboers´ gaat over drie tamboers die uit de oorlog komen. De jongste van hen draagt een roos bij zich. Hij ziet een leuk meisje en vraagt of zij verkering met hem wil. Zij antwoordt dat hij dat aan haar vader moet vragen. Die vader blijkt de koning te zijn, die aan de tamboer vraagt wat zijn bezit is. De tamboer antwoordt dat hij een trommel en twee stokken bezit, waarop de koning antwoordt dat hij dan niet met zijn dochter mag trouwen. Vervolgens blijkt echter dat de tamboer zelf ook van koninklijke bloede is, waarop de koning alsnog toestemming geeft om met zijn dochter te trouwen. Voor de tamboer hoeft het dan niet meer.
Het is een vertaling van het Franse lied ´Trois Jeunes Tambours´. Op Franse websites wordt  vermeld dat het lied in 1745 is ontstaan en vermoedelijk door een tamboer is gecomponeerd na de Slag bij Fontenoy. Als bron wordt daarbij verwezen naar het boek ´Histoire de la chanson française´,  een encyclopedisch werk van 2.200 pagina´s dat in 1998 werd uitgegeven door Claude Duneton.
Het lied zou volgens meerdere Franse websites een spotlied zijn op de huwelijkspolitiek van Maria Theresia van Oostenrijk. Zij had zestien kinderen, elf meisjes en vijf jongens, en trachtte haar dochters strategisch uit te huwelijken binnen de vorstenhuizen van Europa om de machtspositie van het Huis Habsburg te vergroten. Heel aannemelijk is dat niet, want de kinderen van Maria Theresia werden geboren tussen 1737 en 1756 en de uithuwelijkingsstrategie van Maria Theresia is pas begonnen na de dood van haar man in 1765, twintig jaar na het ontstaan van het lied.
Terug naar de inhoud