Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Messe brève no. 7 in C (Charles Gounod)
Messe brève no.7 Charles Gounod)
Kammerchor: I Vocalisti
Tobias Götting: orgel
Hans Joachim Lustig: dirigent
Oefennummers:
Bladmuziek:
Charles Gounod was een belangrijke Franse componist en figuur in Franse muziek tijdens het laatste deel van de negentiende eeuw. Hij begon en eindigde zijn levenswerk met het componeren van sacrale werken, waaronder de Messe Breve in C Major voor solist, koor en orkest.
Ondanks dat hij vandaag een minder belangrijke componist voor ons lijkt, was Gounod beroemd in zijn tijd, zozeer zelfs dat Camille Saint-Saëns tijdens zijn begrafenis het orgel bespeelde en Gabriel Fauré dirigeerde. Gounod’s  “kleine mis” bewijst het buitengewone talent van de componist en trok de aandacht van veel Parijzenaars  toen het voor het eerst werd opgevoerd,  gecomponeerd voor SATB-koor, solostemmen en orgel- of pianobegeleiding. Voor alle aspirant-koren is de “kleine mis” van Gounod een imperatieve, sublieme toevoeging aan het repertoire.
De Messe brève nr. 7 werd voor het eerst in 1877 gepubliceerd in een versie voor twee gelijke stemmen en orgel, voordat het in 1890 werd gepubliceerd met de ondertitel "Aux chapelles" in een bewerking voor solisten, vierstemmig gemengd koor en orgel. Gounod ziet in zijn mis af van het credo, dat door de gemeente zelf moet worden uitgevoerd.
Terug naar de inhoud