Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
W. A. Mozart - Kyrie in re min. K 341
1° Aprile 2007 - Basilica di San Marco, Milano
Orchestra da camera di Mantova
Umberto Benedetti Michelangeli, Direttore  
Regia di Luca Laurini
Registrazione dal vivo
Evento organizzato da: Fondazione Radici Nel Futuro
Oefennummers:  
Bladmuziek:
Toelichting:

Het Kyrie in D mineur, K. 341/368a, is een kerkelijke compositie voor koor en groot klassiek orkest van Wolfgang Amadeus Mozart. Het is een zetting van het Kyrie, het eerste deel van de mis, met behulp van een orkest van twee fluiten, twee hobo's, twee klarinetten in A, twee fagotten, twee trompetten in D, vier hoorns (twee in F en twee in D), twee pauken in D en A, orgel  en strijkers, evenals het refrein. De uitvoering duurt ongeveer zeven minuten.

Otto Jahn  dateerde het werk tussen november 1780 en maart 1781, tijdens Mozarts verblijf in München  voor een uitvoering van zijn opera Idomeneo , aangezien werd aangenomen dat Mozart tijdens zijn Weense  jaren grotendeels ongeïnteresseerd was in kerkmuziek (hij produceerde alleen de onvoltooide mis in C mineur).  als resultaat van een gelofte, het onvoltooide Requiem  voor een opdracht, en het zeer korte Ave verum corpus voor een vriend), en de klarinetten in de partituur zouden in Salzburg  niet verkrijgbaar zijn geweest.  Daarom werd het werk ook wel het Münchener Kyrie (München Kyrie) genoemd.
Deze veronderstelling is sindsdien weerlegd door de ontdekking van schetsen voor delen van de mis van Mozart uit eind jaren 1780, en in de Neue Mozart-Ausgabe  werd gesuggereerd dat K. 341 feitelijk dateerde uit Wenen in 1787-1791, toen Mozart werd geboren. in de hoop benoemd te worden tot kapelmeester van de Stephansdom. De afwezigheid van K.341 in Mozarts thematische catalogus van zijn eigen composities (de Verzeichnüss aller meiner Werke, die hij bewaarde van 1784 tot 1791) kan worden verklaard als het werk onvoltooid bleef, iets wat ook wordt gesuggereerd door enkele technische tekortkomingen in de gepubliceerde partituur.

Terug naar de inhoud