Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
have yourself a merry little christmas-satb

Toelichting:

Have Yourself a Merry Little Christmas  is een lied geschreven in 1943 door Hugh Martin  en Ralph Blane  en geïntroduceerd door Judy Garland  in de MGM- musical Meet Me in St. Louis uit 1944 .
Frank Sinatra nam later een versie op met aangepaste teksten. In 2007 rangschikte ASCAP  het als het derde meest uitgevoerde kerstlied  in de voorgaande vijf jaar dat door ASCAP-leden was geschreven.  In 2004 eindigde het op nummer 76 in AFI's 100 Years...100 Songs-ranglijst van de beste nummers in de Amerikaanse cinema.

Het nummer werd in 1943 geschreven voor de film Meet Me in St. Louis , waarvoor MGM Martin en Blane had ingehuurd om verschillende nummers te schrijven. Martin was op vakantie in een huis in de buurt van Southside in Bimingham, Alabama  dat zijn vader Hugh Martin ,oor zijn moeder had ontworpen als huwelijksreishuisje, iets verderop in de straat van zijn geboorteplaats, en dat later werd het huis van Martin en zijn gezin in 1923. Het lied verscheen voor het eerst  in een scène waarin een gezin radeloos is door de plannen van de vader om naar New York City te verhuizen voor een baanpromotie, waarbij ze hun geliefde huis in St. Louis  achterlaten, Missouri, vlak voordat de langverwachte Wereldtentoonstelling van 1904  begint. In een scène die zich afspeelt op kerstavond zingt Judy Garlands personage, Esther, het lied om haar moedeloze vijfjarige zusje Tootie, gespeeld door Margaret O'Brien, op te vrolijken.

Hoewel Ralph Blane  wordt gecrediteerd voor het schrijven van de muziek voor veel van Martins liedjes, beweerde Martin in zijn autobiografie dat hij zowel de muziek als de teksten schreef voor alle liedjes in Meet Me in St. Louis en dat 'alle zogenaamde Martin en Blane-nummers (behalve Best Foot Forward ) zijn volledig door mij geschreven (solo) zonder hulp van Ralph of iemand anders.
Zijn verklaring voor het toestaan ​​van Blane gelijke kredieten voor de liedjes was: "Ik was redelijk tevreden met het feit dat hij gelijke schermkredieten, bladmuziekkredieten, ASCAP-royalty's, enz. ontving, voornamelijk omdat deze bizarre situatie werd veroorzaakt door mijn naïeve en gruwelijke gebrek aan zakelijk inzicht."


Terug naar de inhoud