Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Het Estische alfabet (klik op link)
Het Estische alfabet heeft 32 letters. Naast het 26-letterige alfabet zoals we dat in Nederland kennen heeft het Estisch nog de tekens Š, Ž, Õ, Ä, Ö, Ü.
Het Estische alfabet heeft zowel Duitse als Oost-Europese invloeden ondergaan. De Duitse invloed is te herkennen aan de letters Ä, Ö en Ü. De Oost-Europese invloed leverde het alfabet de letters Š en Ž op.
De Estische taalkundige Otto Wilhelm Masing bedacht aan het begin van de 19e eeuw de letter Õ.
Toelichting

Mart Siimer, geboren 27.10.1967, Tallinn
Lid van de Estische Componistenbond sinds 1992
Mart Siimer studeerde af aan de Muziekhogeschool van Tallinn met piano (leraar Laine Mets) en compositie (leraar Eino Tamberg). Hij begon al met componeren onder begeleiding van Anne Metsala toen hij leerling was van de Muziekschool voor Kinderen van Tallinn. Op 11-jarige leeftijd begon hij ook met orgelspelen.
Na zijn afstuderen aan de Muziekhogeschool van Tallinn ging hij wiskunde studeren aan de Staatsuniversiteit van Tartu. Vanaf 1986 vervolgde hij zijn compositiestudie bij Prof. Eino Tamberg aan het Staatsconservatorium van Tallinn, waar hij in 1990 afstudeerde. In 1992–1993 vulde hij zijn studie aan de Noorse Muziekacademie in Oslo aan met Bjørn Kruse. In 1996–1998 volgde hij Marster’s studies bij Prof.-s Christopher Rouse, James Willey en Augusta R. Thomas aan de Eastman School of Music in Rochester, VS.
In 2004 behaalde Mart Siimer zijn doctoraat aan de Estische Muziekacademie (scriptie over Stratificatie van harmonie in Olivier Messiaens orgelstuk Le banquet céleste.
Sinds 1999 doceert Mart Siimer compositie en theoretische substanties van muziek (Notatie en Technieken van Hedendaagse Compositie e.a.) aan de Estische Muziek- en Theateracademie. In zijn uitgebreide carrière als docent heeft Mart Siimer lesgegeven aan de Muziekhogeschool van Tallinn (1992–1993), solfège en harmonie gegeven aan het Conservatorium van Tallinn (1994–1996), compositie en theoretische substanties aan de particuliere universiteit Universidad Javeriana in Colombia (1998/99).
Mart Siimer heeft ook gediend als muziekcriticus en onderzoeker, evenals redacteur voor het tijdschrift Teater. Muusika. Kino [Theater. Muziek. Cinema] (1989–1991). Hij heeft gewerkt in het Estische Theater- en Muziekmuseum op de muziekafdeling (1993-1996), en diende als organist in de St. Peter en Paul Kerk in Tallinn (met onderbrekingen van 1988 tot 2004), en piano- en orgelbegeleider bij verschillende koren (bijv. 1993–1996 Tallinn Boys' Choir). In 2010 werkte hij als organist in de gemeente Odda in Hordaland, Noorwegen.
Als componist heeft Mart Siimer grootschalige symfonische, vocale en koorwerken geschreven, evenals instrumentale en vocale muziek voor een aantal verschillende kamerensembles. Zijn werken zijn uitgevoerd op het hedendaagse muziekfestival NYYD in Tallinn, op het Estonian Music Days Festival en op het Estonian Young Composers' Festival in Tartu. Het meest geliefde deel van zijn oeuvre is zijn koormuziek. Zijn koorwerken zijn uitgevoerd door vele Estse en buitenlandse artiesten in vele landen – in 2003 – Songbridge Festival in Newfoundland, Canada, in 2004 – Arvo Pärt Festival in Groningen, Nederland, en in 2007 op het songfestival Bridges of Song in Finland. Zijn koorlied Homme [Tomorrow] is opgenomen in het repertoire van vele Estische traditionele liedvieringen. Met zijn koormuziek heeft Mart Siimer verschillende prijzen gewonnen – in 1988 won hij de Eerste Prijs in de categorie koormuziek van de Sovjet-Unie Young Composers’ Competition in Moskou, en in 1995 de Tweede Prijs in de wedstrijd voor gewijde koorwerken in Amiens, Frankrijk (Concours des Cathédrales de Picardie).
In 2007 was Mart Siimer de laureaat van de Heino Eller-prijs, uitgereikt door het Estische Theater- en Muziekmuseum. De Estische Koorvereniging en de Estische Componistenbond kenden Mart Siimer de titel Koorcomponist van het Jaar 2013 toe.

Terug naar de inhoud