Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
HWV 75 Alexander's Feast (G.F. Händel)
Händel - Alexander's Feast
Radio Kamer Filharmonie
Groot Omroepkoor
Kenneth Montgomery [dirigent]
Yulia Van Doren [sopraan]
Paula Murrihy [mezzosopraan]
Ed Lyon [tenor]
Matthew Brook [bas]
Gwyneth Wentink [harp]
Pieter-Jan Belder [orgel]
Oefennummers.    
Bladmuziek:    
Alexander's Feast (HWV 75) is een koorwerk met muziek van Georg Friedrich Händel naar het libretto van Newburgh Hamilton. Hamilton baseerde zijn tekst op John Dryden's ode Alexander's Feast, or the Power of Music (1697), dat geschreven werd om de dag van Sint-Cecilia te vieren. Jeremiah Clarke (wiens stuk verloren ging) componeerde de originele ode aan de muziek. Händel componeerde de muziek in januari 1736, en het werk ging in première in het Covent Garden Theater in Londen op 19 februari 1736. Händel herwerkte de muziek voor opvoeringen in 1739, 1742 and 1751. Donald Burrows schreef een bespreking rond deze herwerkingen van Händel.
Het werk speelt zich af rond een banket ten huize van Alexander de Grote en zijn minnares Thais in de veroverde Perzische stad Persepolis. De muzikant Timotheus zingt op het feest en bespeelt zijn lier, hierbij verschillende stemmingen oproepend bij Alexander, finaal aangemoedigd tot brandstichting in de stad als wraak voor zijn gesneuvelde Griekse soldaten.
Het stuk was een groot succes en Händel werd erdoor gestimuleerd om Italiaanse opera's te herwerken tot koorstukken in de Engelse taal. De solisten bij de première waren de sopraan Anna Maria Strada del Pò, de tenor John Beard, en een bas genaamd Erard (zijn voornaam is onbekend)
Terug naar de inhoud