Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Berliner Messe (Pärt (Arvo))
Berliner Messe (Arvo Pärt)

Conductor: Spivakov, Vladimir
Orchestra: Moscow Virtuosi
Choir: Academy of Choral Art Choir
Capriccio 2004

Toelichting.
Berliner Messe (of Berlijnse mis) is een mis van de Estse componist Arvo Pärt. Hij schreef de mis In opdracht voor de 90ste Katholikentag in Berlijn in 1990.  De mis werd oorspronkelijk geschreven voor SATB-solisten en orgel en werd voor het eerst uitgevoerd in de St. Hedwig's kathedraal op op 24 mei 1990, het feest van de hemelvaart, met Paul Hillier die het Theatre of Voices leidde.  Pärt  herschreef later in 1997  het stuk voor koor en strijkorkest. Pärt gebruikt zijn hele tintinnabulitechniek, waarbij bewegingen binnen die stijl vele vormen aannemen - vloeiend van stil eerbiedige duetten tussen delen en volledige koorverkondelingen van het geloof.
Het feit dat de mis oorspronkelijk was geschreven voor Pinksteren blijkt uit de aanwezigheid van de twee Alleluias en het Veni Sancte Spiritus. Pärt heeft echter ook twee Alleluia-verzen geschreven om het werk met Kerstmis te kunnen uitvoeren. Al deze vijf delen zijn in de partituur aangemerkt als "ad lib." .

Componist: Arvo Pärt
Arvo Pärt werd in 1935 geboren in Estland. Tot 1976 schreef hij vooral in een modern idioom wat hem weinig onderscheidde van andere twintigsteeeuwse componisten die hem tot voorbeeld dienden, zoals Sjostakovitsj, Bartók en Prokofiev. Ook gebruikte hij twaalftoonstechnieken van Schoenberg. Vanaf 1976 ging hij in een veel eenvoudigere en toegankelijke stijl schrijven. Vanaf die tijd zijn zijn meeste stukken ook vocaal.
Hij noemt die nieuwe stijl zelf  Tintinnabuli wat zoiets als klokjes betekent. Op het eerste gehoor vallen klokachtige modale intervallen op, die spannend klinken door dissonanten, net zoals vanuit een bergtop verschillende kerkklokken tegelijkertijd luiden. De sobere eenvoud heeft Arvo Pärt gevonden in de inspiratie van middeleeuwse en renaissancemuziek.
Het lijkt wel alsof de hele klassieke tijd en romantiek aan hem voorbij is gegaan.


Terug naar de inhoud