Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
De Profundis
De Profundis (Arvo Pärt)

Christopher Bowers-Broadbent, organ
Tonu Kaljuste, percussion
Estonian Philharmonic Chamber Choir

Oefennummers.
De Profundis
Toelichting.
De profundis, een tekst die spreekt van diepe nood, is een koorcompositie van Arvo Pärt. Hij schreef het werk in 1980, een zetting van Psalm 130 in het Latijn, voor een vierstemmig mannenkoor, percussie (ad lib.) en orgel. Pärt componeerde het werk in zijn persoonlijke tintinnabuli-stijl, met behulp van eenvoudige expressiemiddelen. Het werd voor het eerst opgevoerd in de Martinskirche, in Kassel op 25 april 1981, olv Klaus Martin Ziegler. Pärt wijdde het
werk van ongeveer 7 minuten  aan de Oostenrijkse componist Gottfried von Einem. Pärt herschreef het voor kamerorkest in 2008.
  
Componist: Arvo Pärt
Arvo Pärt werd in 1935 geboren in Estland. Tot 1976 schreef hij vooral in een modern idioom wat hem weinig onderscheidde van andere twintigsteeeuwse componisten die hem tot voorbeeld dienden, zoals Sjostakovitsj, Bartók en Prokofiev. Ook gebruikte hij twaalftoonstechnieken van Schoenberg. Vanaf 1976 ging hij in een veel eenvoudigere en toegankelijke stijl schrijven. Vanaf die tijd zijn zijn meeste stukken ook vocaal.
Hij noemt die nieuwe stijl zelf  Tintinnabuli wat zoiets als klokjes betekent. Op het eerste gehoor vallen klokachtige modale intervallen op, die spannend klinken door dissonanten, net zoals vanuit een bergtop verschillende kerkklokken tegelijkertijd luiden. De sobere eenvoud heeft Arvo Pärt gevonden in de inspiratie van middeleeuwse en renaissancemuziek.
Het lijkt wel alsof de hele klassieke tijd en romantiek aan hem voorbij is gegaan.
Terug naar de inhoud