Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Salve Regina (Arvo Pärt)
Performed by The Estonian Philharmonic Chamber Choir. Conducted by Paul Hillier.
Oefennummer.
Salve Regina
Toelichting:
 
Salve Regina (Heil koningin) is een Maria anthem, een compositie van Arvo Pärt van de Latijnse hymne "Salve Regina" voor gemengd  koor en orgel uit 2001. Salve Regina is gemaakt voor de viering op 22 mei 2002 vanwege het feit dat de abdij van Essen en de stad Essen 1150 jaar bestonden. Deze dag was ook de 75ste verjaardag van Hubert Luthe, toen bisschop van Essen, aan wie het werk is opgedragen. Het was Luthe's wens om deze tekst te gebruiken om de Gouden Madonna te vereren. Pärt arrangeerde de compositie voor koor, celesta en strijkorkest in 2011 voor een viering van 150 jaar Italiaanse eenheid. Het werd gemaakt in opdracht van de steden Turijn en Milaan en werd voor het eerst opgevoerd op het Festival Internazionale della Musica di Milano.
  
Componist: Arvo Pärt
Arvo Pärt werd in 1935 geboren in Estland. Tot 1976 schreef hij vooral in een modern idioom wat hem weinig onderscheidde van andere twintigsteeeuwse componisten die hem tot voorbeeld dienden, zoals Sjostakovitsj, Bartók en Prokofiev. Ook gebruikte hij twaalftoonstechnieken van Schoenberg.
Vanaf 1976 ging hij in een veel eenvoudigere en toegankelijke stijl schrijven. Vanaf die tijd zijn zijn meeste stukken ook vocaal. Hij noemt die nieuwe stijl zelf  Tintinnabuli wat zoiets als klokjes betekent. Op het eerste gehoor vallen klokachtige modale intervallen op, die spannend klinken door dissonanten, net zoals vanuit een bergtop verschillende kerkklokken tegelijkertijd luiden. De sobere eenvoud heeft Arvo Pärt gevonden in de inspiratie van middeleeuwse en renaissancemuziek. Het lijkt wel alsof de hele klassieke tijd en romantiek aan hem voorbij is gegaan.
 
Terug naar de inhoud