Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Ga naar de inhoud
Zingen is twee keer bidden
Ambrosianischer Lobgesang uit Der Fremersberg (Miroslav Könnemann)
Miroslav Koennemann, Der Fremersberg
The Netherlands Radio Choir Netherlands Promenade Orchestra Benedict Silbermann, conductor
Miroslav Könnemann(ook geschreven als: Koennemann)] (Praag, 1826Baden-Baden, 28 november 1890) was een Boheemse componist en dirigent. Hij is in Nederland vooral bekend met zijn vierdelig symfonisch gedicht De Fremersberg (Der Fremersberg).
Könnemann studeerde aan het toenmalige Prager Staatskonservatorium (nu Státní konservatori hudby v Praze) in Praag. Na het behalen van zijn diploma's werd hij dirigent bij de hofkapel van vorst August zu Hohenlohe-Öhringen. Na jaren van aanstelling als dirigent bij verschillende vorstelijke en stedelijke orkesten werd hij kapelmeester van het Oostenrijkse Infanterie Regiment nr. 28, dat toen in Rastatt gestationeerd was. Gedurende zijn verblijf in Rastatt ontwikkelde zich het muziekleven zowel in Rastatt als in Baden-Baden. Hij was vanaf 1858 tegelijkertijd ook dirigent van het kuurorkest in Baden-Baden, dat toen nog Bénazetsches Orchester heette en bereikte met dit orkest een hoog peil. Deze functie bleef hij vervullen tot aan zijn dood.
Een positieve stimulatie kreeg het orkest doordat dat Baden-Baden zich in deze periode tot een voornaam kuurverblijf ontwikkelde; bekende componisten en solisten waren te gast in deze stad, zoals Anton Rubinstein, Henri Vieuxtemps, Henryk Wieniawski en Hans Joachim. Verder traden als gastdirigenten bij dit orkest op: Johannes Brahms, Franz Liszt, Hector Berlioz, Georges Bizet, Hans von Bülow en Felix Mottl.
Hij was lid in de vrijmetselaarsloge "Badenia zum Fortschritt" in Baden-Baden.
Terug naar de inhoud