Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Mass in B flat op.10 (Stanford)
Mass in B flat op.10 (Charles Villiers stanfoird) gezongen door: The Choir of Durham Cathedral
Audio opname
Oefennummers.  
Mass in B flat opo.10
Service in B flat majeur, Op. 10, (volledige titel Morning, Evening and Communion Service in B-flat) is een verzameling Anglicaanse kerkmuziek van Charles Villiers Stanford voor gemengd koor en orgel met de lofliederen voor elk van de belangrijkste diensten van de Anglicaanse Kerk. Stanford zette de traditionele liturgische teksten in het Engels in 1879, toen hij organist was van Trinity College, Cambridge.  Ze werden in 1902 door Novello uitgegeven. Stanford orkestreerde het werk in 1903, met extra orgel.
In 1877 werd Charles Villiers Stanford, die terugkeerde van uitgebreide studies in Leipzig en Berlijn, aangesteld als organist van het Trinity College, Cambridge.  Hij moest twee wekelijkse repetities houden, waarbij hij de jongens zes uur per week trainde tijdens het semester en vier uur tijdens de vakantie.  Op zaterdag en zondag werden koordiensten gehouden, ook op kerstavond, eerste kerstdag, het Feest van de Besnijdenis (1 januari) en Driekoningen (6 januari).
Stanford componeerde de dienst in Bes groot, als eerste van meerdere, voor gemengd koor en orgel in 1879.  Hij plaatste de traditionele liturgische Anglicaanse teksten in het Engels, als onderdeel van zijn inspanningen om het zingen in de College Chapel te verbeteren. The Jubilate Deo (Psalm 100) en Te Deum in B flat werden voor het eerst uitgevoerd tijdens de metten (ochtenddienst) op 25 mei 1879. Op 24 augustus van dat jaar, tijdens vakantie, werd het Te Deum herhaald met de eerste uitvoering van de Benedictus, terwijl  het Magnificat en de Nunc dimittis voor het eerst werden uitgevoerd in de avonddienst.  De dienst in B flat was een belangrijke ontwikkeling in Stanfords zetting van de ochtend- en avondliederen.
Het werk is opgebouwd volgens de tien traditionele delen van de Anglicaanse dienst:
Ochtenddienst
01.Te Deum
02.Jubilate
03.Benedictus
Communion service
04.Kyrie
05.Credo
06.Sursum corda
07.Sanctus
08.Gloria in excelsis
Avonddienst
09.Magnificat
10.Nunc dimittis


Terug naar de inhoud