Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Heinrich Schütz. Matthäus Passion SWV 479

De Matthäus-Passion (SWV 479), volledige titel: 'Historia des Leidens und Sterbens unseres Herrn und Heiland Jesu Christi nach dem Evangelisten Matthäus', is een geestelijk koorwerk gecomponeerd door Heinrich Schütz. Het werk stamt uit het jaar 1666, toen Schütz ook de Johannes-Passion componeerde, en staat in g-Dorisch.
De bezetting (gemengd koor/SATB) is louter vocaal, dit in tegenstelling tot de beroemde passiewerken van Johann Sebastian Bach.

Heinrich Schütz was net 80 geworden toen hij in 1666 voor het hof van Dresden niet minder dan 3 passies schreef. Van die drie is de Matthäuspassie de meest indrukwekkende. Het is liturgische muziek (voor palmzondag) in de Lutherse bijbelvertaling, geschreven naar het Lutherse model van de responsoriale passie, boordevol gregoriaanse recitatieven in de dorische kerktoonaard. Bijzonder archaïsch dus. Maar Schütz voegt aan deze stapvoetse, behoedzame ingetogenheid, aan die respectvolle afwisseling tussen Evangelist en andere karakters (of koor), prachtige delicate nuances in de expressie toe, en hier en daar een dramatisch accent (de zogenaamde turbae-koren).
Terug naar de inhoud