Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
A Clare Benediction From ‘Be Thou My Vision’ Sacred Music by John Rutter
Composer John Rutter
Conductor John Rutter
Choir  The Cambridge Singers
Orchestra City of London Sinfonia
Oefennummer:
A Clare Benediction
John Rutter (Londen, 24 september 1945) is een Brits componist, organist en koordirigent. Hij schrijft hoofdzakelijk composities voor koren.
Hij ging in Londen samen met de componist John Tavener naar de Highgate School. Nadien ging hij muziek studeren aan Clare College, Cambridge. Aldaar dirigeerde hij van 1975 tot 1979 het collegekoor en was in die functie ook organist. In 1981 richtte hij de Cambridge Singers op, dat hij spoedig tot een van Engelands beste kamerkoren maakte. Rutter is verder bekend door zijn medewerking aan muziekuitgaven zoals Carols for Choirs (in samenwerking met David Willcocks) en Oxford Choral Classics. Ook richtte hij een eigen platenlabel op, Collegium Records.
Hoewel hij niet religieus is schrijft Rutter voornamelijk kerkmuziek, maar hij heeft ook muziek bij vertellingen gecomponeerd (muzikale fabels). Hij heeft zowel meer klassieke werken geschreven, zoals een Gloria, een Magnificat en een Requiem als werken voor de Anglicaanse liturgie, waaronder vooral anthems en een aantal carols. Zijn stijl is eclectisch: hij gebruikt invloeden uit de Engelse, Franse en Duitse koortradities, met enige sporen van popmuziek en jazz. Dit laatste blijkt vooral uit zijn gebruik van asyncopische ritmes. Het heeft hem de kritiek opgeleverd dat zijn composities te simplistisch en te traditioneel zouden zijn. Rutter heeft inderdaad bijvoorbeeld Engelse traditionals als The keel row en The willow tree gearrangeerd, maar hij voerde ook als een van de eerste dirigenten de oorspronkelijke versie voor kleine bezetting uit van Gabriel Fauré's Requiem.

A Clare Benediction
A Clare Benediction  is een  hymne  van  John Rutter  , waarmee  de Heer zijn genade over u mag tonen  . Rutter schreef zowel tekst als muziek van de compositie ter ere van  Clare College, Cambridge  , waar hij had gestudeerd. Het werk werd gepubliceerd door  Oxford University Press
Rutter, die een lange samenwerking heeft gehad met Clare College, Cambridge  , waar hij in de jaren zestig muziek had gestudeerd en daarna terugkeerde als directeur van het kapelkoor van 1975 tot 1979, componeerde het lied in 1998 ter ere van zijn universiteit. Het is een van de vele Benedictussen voor koor, altijd geschreven voor personen of instellingen met een speciale betekenis voor de componist.
De tekst van Rutter, die begint met "Moge de Heer u Zijn genade tonen", is een gebed om bescherming en leiding, tijdens het slapen of wakker zijn, in het leven en daarna. Het berijmde gedicht bestaat uit vier strofen van elk vier regels.
Twee coupletten worden gezongen door de hoge stemmen, gevolgd door twee gezongen door de lage stemmen, afwisselend. De harmonie is in tonaliteit  , met chromatiek die wordt gebruikt om de woorden "Moge zijn geest altijd aan je zijde zijn", een vers dat door alle stemmen wordt gezongen, te intensiveren.

Terug naar de inhoud