Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Africa (SATB Choir) - Arranged by Roger Emerson
Hal Leonard Choral
Toelichting.

Africa is een nummer van de Amerikaanse rockgroep Toto. Het nummer verscheen voor het eerst op het album Toto IV uit 1982 en werd geschreven door toetsenist David Paich en drummer Jeff Porcaro. Op 25 juni dat jaar werd het nummer eerst in Europa uitgebracht op single en in oktober in de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan.
Achtergrond
De plaat werd een wereldwijde hit en bereikte in thuisland de VS de nummer 1-positie in de Billboard Hot 100. In Canada werd eveneens de nummer 1-positie behaald. In Australië en Nieuw-Zeeland werd de 5e positie behaald, in Ierland de 2e, Duitsland de 14e en in het Verenigd Koninkrijk werd de 3e positie in de UK Singles Chart behaald.
In Nederland werd de plaat een hit in de destijds drie hitlijsten. De plaat bereikte de 2e positie in de Nederlandse Top 40 en de 4e positie in zowel de Nationale Hitparade en de TROS Top 50. In de Europese hitlijst, de TROS Europarade, werd de 17e positie bereikt.
In België bereikte de plaat de 7e positie in de voorloper van de Vlaamse Ultratop 50 en de 9e positie in de Vlaamse Radio 2 Top 30.
Videoclip
De videoclip van het nummer werd geregisseerd door Steve Barron en ging in het voorjaar van 1982 in première. De videoclip toont de band Toto in een bibliotheek, waarin verschillende aspecten van de Afrikaanse cultuur worden vertoond en uitgebeeld. In Nederland werd de videoclip destijds op televisie uitgezonden door de popprogramma's AVRO's Toppop en Countdown van Veronica.
Opnieuw in de belangstelling[bewerken | brontekst bewerken]
Hoewel het nummer een grote hit was in de jaren tachtig, vond er omstreeks 2015 een heropleving plaats via sociale media.
Achtergrond
De eerste ideeën en teksten kwamen van David Paich, hij trok zich het lot aan van mensen in Afrika na het zien van een documentaire. Van verdere invloed was de katholieke school waar Paich heen ging, waar hij verhalen kreeg te horen over het missionarisleven. Dit inspireerde Paich om te schrijven over een persoon die een eenzame missionaris bezoekt. Aan dit onderwerp wordt meerdere keren gerefereerd in het lied, zoals de zin “I bless the rains down in Africa.”
Paich schreef ook de eerste melodieën van het lied. Volgens hem speelde hij wat op zijn keyboard en vond zo de openingsakkoorden van het lied.[3] Echter, instrumentaal gezien duurde het wat langer om het lied af te maken. Voor de basis gebruikte Paich een synthesizer (Yamaha CS-80) Hierna werden er verschillende opnames gemonteerd tot één melodie van een conga en drumstel door Jeff Porcaro en Lenny Castro. Als laatste werden de volgende instrumenten toegevoegd aan de melodie: bongo, jingle stick, koebel, shaker en tamboerijn. Bobby Kimball, Steve Lukather en Paich fungeerde in het achtergrondkoor.
Internetsensatie
In de jaren '10 van de 21e eeuw neemt de populariteit van het nummer onder jongeren toe, waarbij er zelfs sprake is van een internetmeme. Zo is er een Twitterbot die voortdurend tekstflarden van het nummer publiceert en een website die de videoclip non-stop vertoont. In januari 2019 is er een geluidsinstallatie opgezet door de kunstenaar Max Siedentopf in de Namibwoestijn om het lied in een constante lus af te spelen. De installatie wordt aangedreven door een MP3-speler, batterijen en enkele zonnepanelen, waardoor het nummer voor onbepaalde tijd kan worden afgespeeld.
Een mogelijke verklaring voor deze toename in interesse van de hedendaagse popcultuur, is het verschijnen van het nummer in de Netflix-hitserie Stranger Things, Grand Theft Auto: Vice City, Family Guy en South Park. Daarnaast geven muziekdeskundigen aan dat het nummer een mate van jeugdsentiment veroorzaakt bij zowel mensen die de jaren '80 bewust hebben meegemaakt, als hun kinderen die het nummer via hun ouders hebben leren kennen.

Miljoenen mensen zagen de geweldige YouTube-uitvoering van Toto's Africa door het Sloveense koor Perpetuum Jazzille terwijl ze de geluiden van een regenbui nabootsten, uitsluitend met bodypercussie. Met dit toegankelijke arrangement weet uw koor uw publiek op dezelfde manier te imponeren.
Terug naar de inhoud