Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
REQUIEM Frigyes Hidas
soprano-I.Lisovska
contratenor- S.Jēgers
tenor-R.Bacāns
baritone-A.Siliņš
Choir Ave sol Latvian
NAF Orchestra conductor G.Kumačevs

Oefennummers.   
Requiem
Het Requiem van Hidas, is het enige requiem dat speciaal gecomponeerd is voor blaasorkest, koor en zangsolisten. Alle aspecten van leven, liefde en dood komen samen in deze prachtige, zelden uitgevoerde compositie, die niemand onberoerd zal laten. Dit is muziek die door de ziel snijdt. Ter herdenking van de opstand tegen het communistische regime in Hongarije in 1956 componeerde Hidas zijn indrukwekkende, circa één uur durende requiem. In Nederland wordt deze prachtige compositie niet vaak uitgevoerd, vanwege de bijzondere eisen die het werk stelt aan bezetting en uitvoerenden. Het heeft in muziekkringen inmiddels een grote faam verworven.
Hidas’ requiem past in de traditie van dodenherdenkingen zoals deze ook door componisten als Mozart en Verdi werden getoonzet. Binnen deze traditionele vorm zorgt Hidas voor een uitgebalanceerd samenspel tussen solisten, koor en orkest.

Frigyes Hidas (Boedapest, 25 mei 1928 - aldaar, 7 maart 2007) was een hedendaags Hongaarse componist.
Hij studeerde compositie aan de Ferenc Liszt-Akademie voor muziek te Boedapest bij János Visky.
Na zijn studie was hij gedurende vijftien jaar (1951-1966) muziekdirecteur van het National Theater te Boedapest en van 1974 tot 1979 had hij dezelfde functie in het stedelijk Operette Theater.
Sindsdien is hij freelance componist. Zijn oeuvre omvat bijna alle genres, zoals opera's, balletten, concerten voor instrumenten en orkest, orkestwerken, kamermuziek, vocale en koormuziek. In wereld van de blazers (kamermuziek en werken voor harmonieorkesten) is hij geen onbekende meer, maar hij kreeg ook vele opdrachten van operahuizen, radiostations, universiteiten, balletcompagnieën en verschillende muzikale verenigingen en federaties. Naar verluidt werden hem vele prijzen en onderscheidingen toegekend.
Terug naar de inhoud