Intèrprets: Tölzer Knabenchor; Convivium Musicum München; Gerhard Schmidt-Gaden (conductor)
Oefennummers. |
Bladmuziek: |
Johann Michael Haydn (Rohrau, 14 september 1737 – Salzburg, 10 augustus 1806) was een Oostenrijks componist. Hij was een jongere broer van de veel bekendere Joseph Haydn.
Hij begon zijn muzikale loopbaan als koorknaap (jongenssopraan) bij de Stephansdom te Wenen. Toen zijn stem volwassen werd, moest hij daarom het koor verlaten en ging zich helemaal toeleggen op het componeren.
Hij componeerde voornamelijk kerkmuziek en daarnaast een veertigtal symfonieën, partita's, orgelwerken en kamermuziek. Vooral zijn missen, met opmerkelijk gebruik van het Gregoriaans, weerspiegelen de Oostenrijkse kerkmuziekpraktijk van de Verlichting.
In 1757 werd hij in Großwardein benoemd tot Musikdirektor van de bisschop aldaar. In 1762 werd hij benoemd tot concertmeester en dirigentvan de bisschop in Salzburg. Dit ambt bekleedde hij 43 jaar lang. In Salzburg raakte hij bevriend met Mozart, die zijn werk zeer waardeerde. Ondertussen schreef hij in die periode 360 composities. Michael Haydn geldt als de eerste componist die belangrijke werken voor mannenkoor schreef. Ook gaf hij les aan onder andere Carl Maria von Weber en Anton Diabelli. Schubert, die zijn mannenkoren ongetwijfeld kende, stond nog tot tranen geroerd bij zijn grafmonument in Salzburg.
Te Deum in C, MH 415
Voor het eerst zal dit eerder aan Joseph Haydn toegeschreven werk hier worden uitgegeven onder de naam van zijn broer, Johann Michael Haydn, en gebaseerd op de meest betrouwbare bron uit 1765 uit het Benedictijnse klooster Göttwieg. Daar werd in de loop van een eeuw het werk veertig keer gehoord voor de opening van de plechtige Hoge Mis, zoals ook in 1809 op de naamdag van keizer Napoleon, die een korte tijd in het klooster doorbracht na de slag bij Aspern en Eßling. Volgens de laatbarokke gewoonte bestaat de score uit een sopraan, alt, tenor, bas (elk soli en tutti), twee violen, twee trompetten met timpani (ad libitum, overeenkomend met het doel van de specifieke uitvoering) en basso continuo.