Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Magnificat (John Rutter
Magnificat van John Rutter
Bialystok Music High School Symphony Orchestra
Podlasie Opera Choir
Hanna Rozankiewicz - soprano
Kazimierz Dabrowski - conductor
Violetta Bielecka - choir preparation
Oefennummers:
John Rutter (Londen, 24 september 1945) is een Brits componist, organist en koordirigent. Hij schrijft hoofdzakelijk composities voor koren.
Hij ging in Londen samen met de componist John Tavener naar de Highgate School. Nadien ging hij muziek studeren aan Clare College, Cambridge. Aldaar dirigeerde hij van 1975 tot 1979 het collegekoor en was in die functie ook organist. In 1981 richtte hij de Cambridge Singers op, dat hij spoedig tot een van Engelands beste kamerkoren maakte. Rutter is verder bekend door zijn medewerking aan muziekuitgaven zoals Carols for Choirs (in samenwerking met David Willcocks) en Oxford Choral Classics. Ook richtte hij een eigen platenlabel op, Collegium Records.
Hoewel hij niet religieus is schrijft Rutter voornamelijk kerkmuziek, maar hij heeft ook muziek bij vertellingen gecomponeerd (muzikale fabels). Hij heeft zowel meer klassieke werken geschreven, zoals een Gloria, een Magnificat en een Requiem als werken voor de Anglicaanse liturgie, waaronder vooral anthems en een aantal carols. Zijn stijl is eclectisch: hij gebruikt invloeden uit de Engelse, Franse en Duitse koortradities, met enige sporen van popmuziek en jazz. Dit laatste blijkt vooral uit zijn gebruik van asyncopische ritmes. Het heeft hem de kritiek opgeleverd dat zijn composities te simplistisch en te traditioneel zouden zijn. Rutter heeft inderdaad bijvoorbeeld Engelse traditionals als The keel row en The willow tree gearrangeerd, maar hij voerde ook als een van de eerste dirigenten de oorspronkelijke versie voor kleine bezetting uit van Gabriel Fauré's Requiem.

Magnificat
De tekst van het Magnificat is afkomstig uit Lucas 1: 46-55. De tekst geeft de vreugde en het geloof weer als Maria hoort dat zij Christus zou baren. Het Magnificat is een geliefde tekst in zowel de katholieke liturgie als de Anglicaanse avonddienst. Veel componisten hebben deze tekst op muziek gezet, waaronder ook Johann Sebastian Bach. Hij vulde de liturgische tekst ook aan met andere teksten. John Rutter wilde deze tekst al lang op muziek zetten, maar kon de juiste benadering niet vinden. Op een gegeven moment kwam de associatie met Maria-feesten in Spaanstalige landen naar boven. Daar zijn de Maria-feesten vreugdevolle gebeurtenissen waar mensen al vierend de straat op gaan in zang, dans en optocht. Deze beelden van viering in de buitenlucht waren een leidraad bij het componeren, zoals Rutter zich pas later realiseerde. Wél heeft hij bewust en naar het voorbeeld van Bach de liturgische tekst uitgebreid. In dit geval met een lieflijk oud-Engels gedicht Of a Rose en het gebed Sancta Maria – die beide de relatie met Maria versterken. Ook gebruikte hij in het derde deel fragmenten uit de gregoriaanse mis Missa cum jubilo. Het Magnificat is in het begin van 1990 gecomponeerd en beleefde haar première in maart van datzelfde jaar in de Carnegie Hall in New York.Terug naar de inhoud