Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Mass in C minor (KV139) - Waisenhausmesse`(Wolfgang Amadeus Mozart)
Missa solemnis in C minor "Waisenhausmesse"
Performers:
Barbara Bonney, soprano;
Jadwiga RappƩ, alto;
Josef Protschka, tenor;
Hakan Hagegard, bass;
Arnold Schoenberg Chor;
Concentus Musicus,
conducted by Nikolaus Harnoncourt.
De Missa solemnis in C mineur (KV 139) , is een mis die gecomponeerd is  door Wolfgang Amadeus Mozart in de zomer van 1768 in Wenen.
De mis werd besteld door de jezuĆÆetenpriester, pater Ignaz Parhammer, die Mozart om muziek vroeg voor de inwijding van de nieuwe weeskerk  (Waisenhauskirche) aan de Rennweg.  De commissie geeft de mis de bijnaam Waisenhausmesse (Weeshuismis). Mozart componeerde ook een trompetconcert dat geschikt was om door een jongen te worden uitgevoerd als ook een offertorium, waarvan men denkt dat beide verloren zijn gegaan. Vanwege fouten in de catalogisering werd deze mis inderdaad jarenlang als verloren beschouwd.
De uitvoering vond plaats op 7 december 1768 in de kerk. Het gehele keizerlijke hof (inclusief de keizerin Maria Theresa) was aanwezig. De twaalf jaar oude Mozart dirigeerde een koor van wezen in een uitvoering die algemene toejuiching en bewondering  kreeg. Deze mis wordt beschouwd als het meest ambitieuze werk dat Mozart tot op dat moment gemaakt had en was tevens zijn eerste en langste missa solemnis.

  


Terug naar de inhoud