Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Franz Lehár: Die Lustige Witwe / Akt 2 - Introduktion, Tanz und Vilja-Lied "Es lebe eine Vilja" ·
Renée Fleming · Staatskapelle Dresden · Christian Thielemann · Dresden State Opera Chorus
Korte inhoud Die lustige Witwe
Het verhaal van deze operette draait om de rijke allochtone Parijse gemeenschap in het begin van de vorige eeuw. Graaf Danilo ontmoet zijn oude liefde Hanna, die ooit berooid was maar inmiddels een zeer welgestelde weduwe. Danilo is secretaris aan de ambassade van de Balkanstaat Pontevedro. De ambassadeur wil Danilo en Hanna terug bij elkaar brengen omdat Hanna's fortuin anders naar een Parijzenaar zou gaan en niet naar het economisch wankele Pontevedro! Dat is het startschot voor een dolle komedie met tal van verwikkelingen…

Toelichting
Met Die Lustige Witwe schreef de Oostenrijks-Hongaarse componist Franz Lehár dé succesoperette van de 20ste eeuw. Zoals het een echte operette betaamt, draait het ook in Die lustige Witwe om amusement en liefdesverwikkelingen die omlijst worden door makkelijk in het gehoor liggende melodieën. Lehár zelf zei eens over zijn werk dat de melodieën als vanzelf in hem opkwamen tijdens een wandeling of ritje. Zo inspireerde het ritme van trappelende voeten van mensen die heen en weer liepen tijdens een regenbui hem tot het schrijven van het lied "Auf dem Boulevard am Abend".
De ontstaansgeschiedenis van Die lustige Witwe was er een van veel vallen en weer opstaan. Librettist Victor Léon had van Henri Meilhac diens L’attaché d’ambassade gemoderniseerd maar vond vervolgens geen geschikte componist. Tot de secretaris van Theater an der Wien de kou uit de lucht tussen Léon en Lehár wist te halen. Het resulteerde in een werk waar theaterdirecteur Wilhelm Karczag koude rillingen van kreeg: te nieuw, te origineel, te revolutionair door de gewaagde erotiek van de hoofdpersonen voor zijn conservatief publiek.
Hij kreeg geen gelijk. Lehár leverde een bruisende partituur af met orkestraal raffinement, meeslepende dansritmen en een overvloed aan lyrische ingevingen.

Franz Lehár
Franz Lehár werd geboren in het Hongaarse Komárom op 30 april 1870. Vanaf zijn vijftiende volgde hij compositie- en vioollessen aan het Praags conservatorium bij onder anderen Antonín Dvorák. Na zijn studie trad hij in dienst van het leger. Hier speelde hij een tijdje in het harmonieorkest dat zijn vader dirigeerde. Toen hij twintig jaar oud was, werd hij zelf dirigent. In 1902 verliet hij het leger en vanaf toen legde hij zich volledig toe op het componeren. In 1905 componeerde hij Die lustige Witwe, dat een wereldwijd succes werd. Het libretto van deze operette zorgt voor een aaneenschakeling van intieme aria’s en duetten met feestelijke ensembles. Het Vilja-Lied is een van deze aria’s. Het overweldigende succes van Die lustige Witwe maakte Franz Lehár zeer rijk. Ook de operettes die hij daarna schreef mochten op groot enthousiasme rekenen bij het publiek. In 1935 richtte hij zijn eigen muziekuitgeverij op om zo veel mogelijk controle te hebben over de uitvoeringen van zijn werken. Franz Lehár overleed in Bad Ischl op 24 oktober 1948
Terug naar de inhoud