Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
THE CHALLENGE OF THOR (Edward Elgar)
he Central Islip High School Concert Choir (John Anthony, Director • Jennifer Wells, Accompanist) performs Edward Elgar's dramatic THE CHALLENGE OF THOR at the Aaron Copland School of Music's  6th annual High School Choral Festival at Queens College.
Oefennummers:
King Olaf (volledige titel: Scenes from the Saga of King Olaf ) is een cantate van de Britse componist Edward Elgar, gecomponeerd voor solisten, koor en orkest. Het werd besteld voor het North Staffordshire Music Festival van 1896, waar het goed werd ontvangen. Het werd later uitgevoerd door koren in andere delen van het land.
Voordat het succes van de Enigma Variations in 1899 zijn nationale reputatie consolideerde, was Elgar vooral bekend om koorwerken als The Black Knight en King Olaf . Deze vroege koorwerken zijn sindsdien grotendeels overschaduwd, maar King Olaf is de laatste jaren nieuw leven ingeblazen.
Woorden
De tekst is een bewerking van Longfellow 's The Saga of King Olaf , een gedicht over de historische figuur Olaf Tryggvason , die het christendom naar Noorwegen bracht. Longfellows bron was de middeleeuwse Heimskringla . Longfellows tekst werd voor Elgar bewerkt door een van zijn buren, HA Acworth. Elgar lijkt Acworth een bevredigende medewerker te hebben gevonden, aangezien hij Elgar later nog een libretto leverde, Caractacus (1898).
Muziek
De cantate heeft een proloog, negen scènes en een epiloog. Van bijzonder belang zijn de krachtige eerste scène ( The Challenge of Thor ) en de levendige vijfde ( The Wraith of Odin ). In de zevende scène ( Thyri ) is er een duet tussen Thyri en Olaf, 'The Grey Land Breaks to Lively Green', waarmee ze hun liefde uiten. Het refrein, 'A Little Bird in the Air', is zeer origineel genoemd, "in tegenstelling tot alles wat Elgar daarvoor of daarna heeft gecomponeerd". In de epiloog heeft het laatste onbegeleide refrein As Torrents in Summer aparte populariteit verworven als partlied.
Net als bij enkele andere werken van Elgar hebben recensies melding gemaakt van de invloed van Wagners muziek op koning Olaf , bijvoorbeeld in het gebruik van Leitmotifs ; de muziekcriticus van The Guardian , Andrew Clements, verwijst naar "echo's van Wagner" in de partituur.
Prestatiegeschiedenis
King Olaf werd voor het eerst uitgevoerd in 1896 in de Victoria Hall in Hanley, Staffordshire , met de componist als dirigent. De solisten waren onder meer Edward Lloyd, een beroemde tenor uit die tijd die werd gekozen om de eerste uitvoeringen te geven van hoofdrollen in Caractacus en The Dream of Gerontius .
De cantate werd nieuw leven ingeblazen in de Victoria Hall ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de première, met Donald Hunt als dirigent van de BBC Philharmonic , het Ceramic City Choir en de drie solisten Susan Chilcott , Arthur Davies en Alan Opie. Een andere plaats met connecties met het werk is Bergen in Noorwegen. Longfellow kende de violist Ole Bull die uit Bergen kwam, en hun vriendschap lijkt een factor te zijn geweest in de keuze van de dichter voor koning Olaf als onderwerp. Het Bergen Philharmonic Orchestra voerde de cantate in 2014 uit, onder leiding van Andrew Davis   Davis dirigeerde het werk opnieuw op het Three Choirs Festival : ondanks dat er een traditie is om Elgar op dit festival uit te voeren, was dit een première.
Publicatie
De partituur werd uitgegeven door Novello & Co , een firma die The Black Knight al had uitgegeven en die Elgars vaste uitgever werd. Hun editie van 1896 werd echter beschreven als "relatief krap" door de Elgar Society die in 2007 een volledige partituur publiceerde.
Opnames
Het werk werd voor het eerst opgenomen in de jaren 1980 door EMI met het London Philharmonic Orchestra onder leiding van Vernon Handley , een specialist in Britse muziek. In 2014 namen de Bergen Philharmonic en drie Noorse koren het werk op in de Grieg Hall voor Chandos (een 2 CD-set met een korter werk, The Banner of Saint George ) onder leiding van Andrew Davis.


Terug naar de inhoud