Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
operakoren (Giuseppe Verdi) > Aïda "Triumphmarch" Gloria all egitto
Verdi: Aïda - San Francisco Opera (starring Luciano Pavarotti)   
Samenvatting van de opera Aïda van Giuseppe Verdi

Aida is een tragisch verhaal dat zich afspeelt in het oude Egypte. Ethiopische  troepen zijn onderweg om Egypte aan te vallen, en Egypte bereidt zich  voor op oorlog. Legerkapitein Radames krijgt het opperbevel. Prinses  Amneris, dochter van de Egyptische farao, begeert Radames hevig, maar  deze gevoelens zijn niet wederzijds, want Radames heeft een heimelijke  liefdesrelatie met Aida, een slavin van prinses Amneris. In Egypte weet  niemand dat Aida een dochter is van Amonasro, de koning van Ethiopië.  Aida wordt verscheurd tussen haar liefde voor haar vader en haar  vaderland Ethiopië en haar liefde voor Radames, die de oorlog tegen haar  vaderland leidt. Zij verlangt naar de dood als uitweg.
Onder leiding van Radames behaalt Egypte een klinkende overwinning op  Ethiopië, en Radames wordt als een triomfator gehuldigd (de  triomfscène). De farao schenkt hem de hand van zijn dochter Amneris. Dit  stemt Radames echter niet gelukkig, want hij bemint slechts Aida. Onder  druk gezet door haar vader, de Ethiopische koning Amonasro, verleidt  Aida Radames om haar de geheime route van het Egyptische leger naar  Ethiopië te vertellen. Dit wordt afgeluisterd door Amonasro, die het wil  gebruiken om de oorlog tegen Egypte te hervatten. De jaloerse prinses  Amneris ontdekt dit en slaat alarm, waarop Radames van verraad wordt  beschuldigd. De kortgeleden nog als grote held gehuldigde wordt nu door  de Egyptische priesters veroordeeld tot "de dood der eerlozen": levend  ingemetseld worden in de tombe onder de tempel van de Egyptische godheid  Ptah.  Prinses Amneris betreurt nu haar jaloezie, wordt gekweld door wroeging  en protesteert vergeefs tegen het vonnis van de priesters.
Als Radames opgesloten zit in de tombe treurt hij dat hij noch het  daglicht, noch Aida ooit terug zal zien. Maar tot zijn verbijstering  bemerkt hij ineens Aida. Zij had zich in de tombe verborgen en zegt  Radames dat zij in zijn armen wil sterven. Terwijl boven hen in de  tempel prinses Amneris in rouwkleding treurt, sterft Aida inderdaad in  de armen van Radames.

bron: wikipedia.org
Terug naar de inhoud