Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Max Reger (1873-1916) - Choralkantate nr.4 "Meinen Jesum lass ich nicht" in der Bearbeitung für großes Streichorchester von Friedrich Sacher.
Chor der Hochschule für Kirchenmusik Dresden
Auswahl-Chor der Hochschule für Musik Vilnius
Dorothea Wagner, Solo-Sopran
Orchester Dresdner Musikstudenten
privater Konzermitschnitt aus der Lutherkirche Radebeul
Max (Johann Baptiste Maximilian) Reger (Brand (Opper-Palts), 19 maart 1873 – Leipzig, 11 mei 1916) was een Duits componist, pianist, organist, dirigent en muziekpedagoog.
In Meiningen in de deelstaat Thüringen staat het Max Reger-archief dat aan zijn werk en leven is gewijd.
In zijn tijd werd hij hartstochtelijk gevierd, maar even hartgrondig verguisd. Hij was de veelschrijver van 147 opusnummers en zo’n 250 ongeregistreerde werken, bij wie de diepgang zou ontbreken vanwege zijn fenomenale technische begaafdheid. Reger, honderd jaar geleden overleden, was en is een omstreden componist.

Levensloop
Reger studeerde bij Hugo Riemann aan de Hochschule für Musik und Theater in München en Wiesbaden (1890 - 1895) en vestigde zich in 1901 in München. In 1907 verhuisde hij naar Leipzig om daar hoogleraar in compositie te worden aan de universiteit. Tezelfdertijd was hij ook internationaal actief als dirigent en pianist. In 1911 werd hij dirigent aan het hoforkest van Meiningen en in 1915 verhuisde hij naar Jena.
Hij componeerde stukken in vrijwel alle genres, maar steeds in pure abstracte vorm: hij was een fel voorstander van de absolute muziek. Zijn programmatische Vier Tondichtungen nach Arnold Böcklin vormen hierop een uitzondering: deze symfonische gedichten schreef hij bij vier schilderijen van de Zwitserse schilder. Reger stond sterk onder invloed van Bach, Beethoven, Schumann en Brahms, maar met als bijzonder kenmerk de zwevende tonaliteit die voortbouwt op de harmonische taal van Wagner. Zijn orgelmuziek werd beïnvloed door Liszt.
Een befaamd citaat van hem luidt: "Bach ist Anfang und Ende aller Musik": Bach is het begin en het einde van alle muziek.


Max Reger (1873-1916) heeft naast heel veel andere muziek ook 5 koraalcantates geschreven.

  1. Von Himmel hoch, da komm ich her
  2. O wie selig seid ihr doch, ihr Frommen
  3. O Haupt voll Blut und Wunden
  4. Meinen Jesum laß ich nicht
  5. Auferstanden, auferstanden

Choralkantate 5 bestaat uit een koraal met 6 coupletten die worden gezongen door Solo sopraan en koor

 


Terug naar de inhoud