Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Te Deum nr.2 in C  (Franz Joseph Haydn (1732-1809))
Een kort maar werkelijk meesterwerk van Joseph Haydn
Uitgevoerd in 1994
Choeur de Chambre de Namur, La petite Bande, Sigiswald Kuijken)

Oefennummer.
Bladmuziek:
Te Deum nr. 2 in C (Joseph Haydn)
In augustus 1795 keerde Haydn terug van zijn tweede Engeland-reis naar Wenen. Daar zou hij enkele topwerken componeren waaronder het Te Deum in C.
Het Te Deum in C ontstond in de periode 1799/1800 en werd gecomponeerd in opdracht van keizerin Marie Therese (niet te verwarren met de in 1780 overleden Maria Therese). Zij was de tweede vrouw van keizer Franz II die in 1792 de Oostenrijkse troon had bestegen en lange tijd, zonder enig resultaat, de troepen van Napoleon had bevochten.
De mis is een feestelijk en levendig triomfstuk geworden. De overvloedige, weelderige blazerbezetting (fluit, 2 hobo’s 2 fagotten, 2 hoorns, 3 trompetten, 3 trombones) naast het koor en de strijkers maken het samen met het orgel en de pauken tot onnavolgbare feestmuziek in stijl.
Hoewel de basistekst relatief kort is (en daardoor ook de gehele compositie) kan het werk zich zeker meten met de grotere en meer bekende missen van Haydn.
Het is bekend dat het Te Deum in de herfst van 1800 in Eisenstadt is opgevoerd (met grote waarschijnlijkheid op 8 september van dat jaar) toen de Britse admiraal Lord Nelson met zijn gevolg vier dagen op het slot Esterhaza doorbrachten. Tijdens deze dagen, waarin het bezoek flink in de watten werd gelegd, werd naast het Te Deum ter ere van de admiraal ook de Nelsonmis uitgevoerd (die Haydn in 1798 had gecomponeerd).
Terug naar de inhoud